Als je een koppel konijnen hebt komt onherroepelijk de dag dat je een konijn verliest. Je hebt dan niet alleen met je eigen verdriet te maken, maar ook met het verdriet van het achtergebleven konijn, die verliest tenslotte zijn/haar partner. Hoe gaan konijnen daar mee om? Hoe kun je ze helpen?

Afscheid nemen
Afscheid nemen is belangrijk voor je konijn. Op zich kunnen konijnen goed omgaan met de dood, maar ze kunnen niet begrijpen waar hun maatje is gebleven als die ineens ‘weg’ is. Je kunt het ze niet uitleggen en de kans is groot dat ze blijven wachten op de terugkeer van hun partner. Geef daarom je achtergebleven konijn de gelegenheid om afscheid te nemen van zijn maatje. Ieder konijn doet dat op zijn eigen manier; van volkomen negeren, wat besnuffelen, tot complete verzorging. Het ene konijn is er zo klaar mee, het andere konijn heeft er een x-aantal uren voor nodig. Laat je konijn rustig zijn gang gaan en haal het lichaam weg wanneer je konijn zijn belangstelling verliest en er bij weggaat.

Na het afscheid
Houd er rekening mee dat je overgebleven konijn nu ineens alleen is en probeer hem extra aandacht te geven. Observeer je konijn op afwijkend gedrag. Blijft je konijn goed eten en keutelen? Vraagt hij meer aandacht van je? Het kan zijn dat je konijn zich juist afzondert van jou. Laat het verlies een paar dagen bezinken, bij jezelf en bij je konijn. Je kunt een pluche konijn (let op of er geen losse, eetbare onderdelen aan zitten!) aan je konijn geven, sommige vinden dat prettig. Ze gaan er naast liggen of het wassen!

Veiligheid en warmte
Een maatje biedt je konijn veiligheid en warmte en met het wegvallen van de partner valt dat weg. Je konijn kan nu extra schrikachtig zijn. Hou daar rekening mee bij het benaderen. Je konijn kan zijn vluchtgedrag gaan oppoetsen en ineens door het verblijf sprinten en springen en duiken ofwel alle vluchtroutes moeten goed bekend zijn! Als het winter is en je konijn woont buiten, zorg er dan voor dat je konijn extra stro heeft en windvrij in een droog hok kan zitten.

Een nieuw maatje
Natuurlijk moet je zelf je verdriet verwerken, maar in deze periode is je konijn leidend. Voor de meeste konijnen geldt; hoe eerder een nieuw maatje, hoe beter! Als je konijn ‘ziek van verdriet is’ moet je zo snel mogelijk op zoek gaan, als je konijn goed blijft eten en zich niet afzondert kun je even de tijd nemen. Over het algemeen is een vervangend maatje binnen drie weken toch echt wel een aanrader.
Waar vind je een nieuw maatje? Bij de (lokale) konijnenopvang of via www.ikzoekbaas.nl bijvoorbeeld.

Deze week overleed onze Pip onverwachts. Ze was naar de dierenarts om een haakje van de kies te verwijderen en tijdens de behandeling is er een bloedvaatje geraakt met een hevige bloeding tot gevolg. Deze kon worden gestelpt maar tijdens observatie is ze later op de dag toch overleden. We hebben haar mee naar huis genomen en haar neergelegd bij Gabbertje.
Gabbertje heeft uitgebreid afscheid van Pip genomen; hij heeft haar eerst voorzichtig besnuffeld, haar daarna uitgebreid gewassen waarbij hij restjes dwangvoer en bloedrestjes uit haar vacht verwijderde. Hij heeft op haar gereden en heeft uren naast haar gelegen en week slechts even van haar zijde om een hapje te eten. Op het moment dat hij echt iets anders ging doen hebben we Pip weggehaald.

In het volgende filmpje kun je een stukje van zijn afscheid zien.

In loving memorie Mijn gedachten genoteerd na het overlijden van Vlo, van Heppy en van Pip kun je middels de link lezen.

Voor alles rondom de dood van je konijn, lees je meer op www.dagliefkonijn.nl