Je leest en hoort steeds maar dat konijnen zindelijk zijn, maar die van jou niet! Zijn jouw lieverds een stel viespeuken of begrijpen ze het nog niet helemaal? Kun je je konijnen zindelijkheidstraining geven? Jazeker, dat kan! De meeste konijnen zijn prima zindelijk te krijgen, op een verloren keuteltje na. Konijnen zijn namelijk van nature schone dieren die hun behoeften in een latrine doen. Of zoals wij dat noemen: in een toiletje.

Hoe doe je dat dan?
Waarschijnlijk heeft je konijn zelf al een hoekje in zijn kooi/ruimte uitgekozen waar hij plast en keutelt. Plaats daar een toiletbak. Een toiletbak kan de onderkant van een kattenbak zijn, of de onderkant van een traliekooi voor grotere konijnen. Het toilet moet groot genoeg zijn voor je konijn om erin te liggen. In het toilet gebruik je een goede absorberende bodembedekker zoals Back2Nature (absorbeert goed, is stofvrij en houdt geurtjes goed vast). Gebruik in de kooi of de ruimte zelf geen bodembedekker zodat er geen twijfel bestaat over wat het toilet is en wat niet.

Volhouden!
Elk plasje wat niet in het toilet gedaan wordt, dep je op met een keukenpapiertje en dat leg je in het toilet. Alle keuteltjes die niet in het toilet liggen raap je op en deze gaan ook in het toilet. Konijnen knabbelen graag als ze in het toilet zitten, zorg er daarom voor dat er altijd een flinke hoeveelheid hooi aanwezig is. Dit kun je in een ruif doen of gewoon los in het toilet. (Verwijder dan wel regelmatig vies geworden hooi.)

Begin klein
Wat belangrijk is: begin klein! Geef je konijnen niet direct de vrijheid maar laat ze eerst wennen aan hun nieuwe omgeving in een afgeschermd gedeelte waar ook hun toilet staat. Na een paar dagen kun je ze een korte periode meer ruimte geven. Houdt in de gaten of ze nog netjes naar het toilet terug gaan en deponeer alles wat er niet in terecht komt in het toilet. Als dit goed gaat kun je de ruimte en de tijd steeds wat uitbreiden tot wat je uiteindelijk wilt.
Als je konijnen vrij mogen rondlopen is het verstandig op meerdere plekken een toilet te plaatsen. De beste plaats voor een toilet is aan de grens van hun territorium (meestal is dit in een hoek, tegen een muur). Je ziet vanzelf of de locatie goedgekeurd wordt!

Chillen in het toilet
Konijnen liggen graag in hun toilet te chillen! Of lekker met zijn tweeën tegelijk keutelen… Je toiletbak moet dus groot genoeg zijn hiervoor.

Heppy en PiP lekker knus samen in een klein toiletje.

Onzindelijkheid bij jonge konijnen en rammen
Bedenk dat jonge konijnen vaak wat moeite hebben met zindelijk worden, puur omdat ze alles nog niet onder controle hebben en de hele wereld is spannend voor ze. Laat ze eerst in een kleine ruimte wennen aan hun toilet. Je kunt langzaam de ruimte vergroten of de tijd dat ze buiten deze ruimte mogen.
Ook zorgen hormonen voor (tijdelijke) onzindelijkheid. Rammetjes kunnen erg gaan sproeien (voedsters trouwens ook!) en dat kun je vaak alleen verhelpen door castreren.

Onzindelijkheid bij koppelen
Wanneer je konijnen gaat koppelen kan je reeds zindelijke konijn tijdelijk niet helemaal zindelijk meer zijn en moet je de nieuwkomer uiteraard ook leren waar het toilet is. Bij een nieuwe omgeving hoort ook het afbakenen van het territorium met speciale keutels! Deze keutels zijn wat glanzender en hebben een geurstof. Deze keutels kun je beter niet direct, of als het konijn er nog bij zit, weghalen. Het territorium moet nu eenmaal afgebakend worden dus je dwingt het konijn tot opnieuw afbakenen.

Onzindelijkheid bij zieke of oudere konijnen
Zieke konijnen en oudere konijnen kunnen ineens niet meer zindelijk zijn. Als je dus merkt dat je konijn ineens onzindelijk is of overal plast, controleer dan hoe je konijn zich verder gedraagt en wellicht moet je even naar de dierenarts. Zorg ervoor dat je oudere konijn een gemakkelijk toegankelijk toilet heeft, plaats eventueel extra toiletjes als je konijn een grotere ruimte tot zijn beschikking heeft en de afstand tot het toilet te groot wordt.

Heb je een specifiek probleem met het onzindelijk zijn van je konijn(en)? Neem dan contact met me op voor een plan van aanpak om tot een oplossing te komen!