Wil je een konijn aanschaffen? Denk hier heel goed over na! Een huisdier, een konijn, is een levend wezen en vereist misschien meer zorg en aandacht dan je in eerste instantie denkt.

Konijnen zijn sociale dieren en dat wil zeggen dat ze graag met een minimaal een soortgenootje leven. De beste combi is een gecastreerd rammetje (mannetje) en een voedster (vrouwtje).

Konijnen koppelen, kun je dat?
Je kunt konijnen niet ‘zomaar’ bij elkaar zetten, ze moeten eerst ‘gekoppeld’ worden. En dat kan best pittig zijn! Als je hier geen ervaring mee hebt kun je contact met een opvang opnemen, sommigen bieden een ‘koppelvakantie’ aan.
Ik kan je ook helpen!

Opvang? Fokker? Dierenwinkel?
Waar ga je je konijn(en) kopen? Je kunt naar een konijnenopvang waar vele konijnen zitten die graag een thuis krijgen. De verzorgers weten vaak al veel van het karakter van de konijnen en zo kun je de konijnen vinden die bij jou passen. De dieren zijn vrijwel altijd gevaccineerd en de rammetjes zijn gecastreerd. Hierdoor kun je je konijnen ook direct samen plaatsen. Je kunt ook naar een fokker gaan, zoek dan wel van tevoren uit of dit een goede fokker is, Google de naam en kijk naar recensies over de fokker. Bij een fokker haal je meestal jonge konijnen, als het goed is zijn ze wel gevaccineerd maar nog niet gecastreerd. Dat zul je dus zelf moeten laten doen, met de nodige verzorging hierbij.

Veilig buiten?
Waar ga je je konijnen huisvesten? Dit kan binnen of buiten. Voor ze bij je kunnen wonen moet je de ruimte geschikt maken. Buiten moeten ze een veilig onderkomen hebben, waar andere dieren niet in kunnen komen. Denk hierbij niet alleen aan katten en honden, maar ook aan marters en vossen! Oriënteer je op welke dieren in jouw buurt voorkomen. Je konijnen hebben behoefte aan een schuilhok, waar ze ’s winters droog en uit de wind kunnen verblijven en waar ze ’s zomers koel en fris kunnen blijven.

Of bunnyproof binnen?
Ga je je konijnen binnen houden? Bedenk dan van tevoren of je ze in een ruime ren wilt houden of dat ze los mogen lopen. Je zult de ruimte ‘bunnyproof’ moeten maken: zorg ervoor dat ze niet aan elektra kabels kunnen knagen, het is niet alleen voor jou vervelend dat je lamp/t.v./internet of zo het niet meer doet, het kan zeer gevaarlijk voor je lieve vriendjes zijn! Ook binnen hebben je konijnen behoefte aan een veilige schuilplek, een plek die echt van hen is en waar ze niet door jou of door je kinderen of hond gestoord worden.