Als je een koppel konijnen hebt, komt onherroepelijk de dag dat je een konijn verliest. Je hebt dan niet alleen te maken met je eigen verdriet, maar ook met het verdriet van het achtergebleven konijn, die zijn/haar partner verliest. Maar hoe gaan konijnen daar eigenlijk mee om? En hoe kun je ze helpen?
Afscheid nemen is belangrijk voor je konijn. Konijnen kunnen op zich goed omgaan met de dood, maar ze kunnen niet begrijpen waar hun maatje is gebleven als die ineens ‘weg’ is. Je kunt het ze niet uitleggen en de kans is groot dat ze blijven wachten op de terugkeer van hun partner. Geef daarom je achtergebleven konijn de gelegenheid om afscheid te nemen van zijn maatje. Ieder konijn doet dat op zijn eigen manier; sommige negeren het volledig, terwijl andere wat snuffelen of zelfs verzorgen. Laat je konijn rustig zijn gang gaan en verwijder het lichaam pas wanneer je konijn geen interesse meer toont.
Na het afscheid
Houd er rekening mee dat je overgebleven konijn nu alleen is en probeer hem extra aandacht te geven. Let op afwijkend gedrag zoals verminderde eetlust of meer behoefte aan aandacht. Sommige konijnen vinden troost bij een pluche knuffelkonijn, waar ze naast kunnen liggen of zelfs wassen.
Veiligheid en warmte
Een maatje biedt je konijn veiligheid en warmte, en met het wegvallen van de partner valt dat weg. Je konijn kan nu extra schrikachtig zijn, dus benader hem voorzichtig. Het is mogelijk dat je konijn meer vluchtgedrag vertoont, zoals sprinten, springen en duiken in het verblijf. Zorg ervoor dat alle vluchtroutes bekend zijn. Als het winter is en je konijn buiten woont, zorg er dan voor dat hij voldoende stro heeft en windvrij in een droog hok kan zitten.
Een nieuw maatje
Natuurlijk moet je zelf je verdriet verwerken, maar in deze periode staat het welzijn van je konijn voorop. Hoewel de wetenschap nog niet duidelijk is over hoe konijnen rouwen, is wel bekend dat een alleen achtergebleven konijn zich angstig en onveilig kan voelen. Als je konijn geen afwijkend gedrag vertoont, kun je even de tijd nemen om te rouwen. Maar als hij niet goed eet of zich afzondert, is het belangrijk om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een nieuw maatje. Een vervangend maatje binnen drie weken wordt over het algemeen sterk aanbevolen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij lokale konijnenopvangcentra of websites zoals www.ikzoekbaas.nl.
Senioren
Oudere konijnen krijgen vaak geen nieuw maatje omdat de eigenaar denkt dat ze niet lang meer zullen leven. Hierdoor blijven sommige konijnen ongewild enkele jaren alleen. Dit is echter niet nodig, er zijn verschillende opties voor oudere konijnen. Je kunt je oudere konijn bijvoorbeeld koppelen aan een volwassen konijn. Als je eigenlijk wilt stoppen met het houden van konijnen, kun je ervoor kiezen om je oudere konijn te herplaatsen. Er zijn speciale pagina’s zoals https://seniorkonijnen.nl/ waar men probeert oudere konijnen te herplaatsen bij andere senior konijnen. Opvangen bieden vaak de optie om een konijn te adopteren wat teruggebracht kan worden als jouw senior komt te overlijden.
Wat je ook kiest, laat je konijn nooit alleen leven. Al ben je veel thuis en heb je veel interactie met je konijn, jij kunt nooit een vervanger zijn voor een maatje voor je konijn.
Ons konijn Gabbertje neemt afscheid van zijn Pip
Onverwachts moesten we afscheid nemen van onze Pip. Ze moest naar de dierenarts om een haakje op haar kies te laten verwijderen, maar tijdens de behandeling raakte er een bloedvaatje beschadigd wat resulteerde in een hevige bloeding. Hoewel deze gestelpt werd, is Pip later die dag alsnog overleden tijdens observatie. We hebben haar mee naar huis genomen en naast Gabbertje gelegd.
Gabbertje heeft uitgebreid afscheid genomen van Pip; hij heeft haar eerst voorzichtig besnuffeld en daarna grondig gewassen, waarbij hij restjes dwangvoer en bloed uit haar vacht verwijderde. Hij heeft op haar gereden en urenlang naast haar gelegen, slechts af en toe weg om iets te eten. Toen Gabbertje echt iets anders ging doen, hebben we Pip weggehaald.
Gelukkig heeft Gabbertje de kans gehad om op zijn eigen manier afscheid te nemen van Pip. We zullen voorlopig extra aandacht aan hem besteden en zo snel mogelijk op zoek gaan naar een nieuw maatje.
In het volgende filmpje kun je een stukje van zijn afscheid zien.
Mijn gedachten genoteerd na het overlijden van Vlo, van Heppy en van Pip kun je hier lezen.
Voor alles rondom de dood van je konijn ga je naar www.dagliefkonijn.nl