Wat hebben hormonen te maken met het voorjaar vraag je je af? Of met je konijnen? Nou, best veel! Lees maar verder…
Wanneer de dagen weer lengen, het elke dag langer licht blijft en de temperatuur stijgt, kun je verschil in het gedrag van je konijnen waarnemen. Ze zijn energieker en hoewel ze de afgelopen winter als ware couch-potatoes steeds lekker tegen elkaar aan lagen te slapen, lijkt het nu alsof ze geen vriendjes meer willen zijn en slaat soms ineens de vlam in de pan! Hoe komt dat?
2 woorden: opspelende hormonen.
Van wilde konijnen is het bekend dat ze seksueel actiever worden als het gras groener wordt en de boomtoppen ontluiken. Het lengen der dagen en de hogere temperaturen zorgen ervoor dat het gras groener wordt, en (wilde) planten en onkruiden weer opkomen zodat er meer voedsel in de natuur te vinden is voor konijnen. Hierdoor is er meer energie beschikbaar voor de zogende voedster en jonge konijnen (lamprei) kunnen gemakkelijker zelf hun voedsel vinden. Het voorjaar is dus de ideale tijd voor een nestje! En vandaar dat de rammelaar of kortweg ram (mannetjes konijn) al springend, huppelend en rennend op zoek gaat naar een partner, de voedster (vrouwtjes konijn) williger is en de kans op een goedgevuld nestje groter is.
Bij onze tamme konijnen is dit gedrag ook zichtbaar en ja, eveneens bij gecastreerde dieren. Bij castratie worden weliswaar de geslachtsorganen waar hormonen worden geproduceerd verwijderd, maar hormonen die de voortplantingsdrang stimuleren, worden ook in de hersenen afgescheiden en kunnen voor hormonaal gedrag bij je konijnen zorgen.
Wat kun je bij je konijnen waarnemen?
– Ram: kan naast actiever zijn ineens sproeien, zijn vriendin najagen, bestijgen.
– Voedster: kan schijnzwanger zijn en een nestje bouwen van stro/hooi en haar dat ze van haar borst/buik plukt, ze kan ook gaan sproeien.
Beiden kunnen agressie vertonen, naar elkaar of naar jou!
Wat kun je hieraan doen?
Als je konijnen niet gecastreerd zijn dan is castratie een optie. Overigens moet een ram altijd gecastreerd zijn als hij met een maatje leeft. Zou je dat niet doen, dan wordt de voedster zeer regelmatig door de ram bestegen, hetgeen uiteraard zeer onwenselijk in elk opzicht is.
Ook een voedster kan gecastreerd worden; hierbij worden de eierstokken en de baarmoeder verwijderd. Hiermee kun je tevens voorkomen dat je voedster een baarmoedertumor ontwikkelt. Dit komt veel voor bij voedsters vanaf een jaar of 4.
Zijn je konijnen reeds gecastreerd? Wat kun je dan doen om de rust te bewaren?
Geef je konijnen de ruimte! Gelegenheid om elkaar even uit de weg te kunnen gaan is nu heel belangrijk. Zorg ervoor dat er meerdere veilige schuilplaatsen zijn, plaats een extra toiletbak, voer op meerdere plaatsen en geef een flinke hoeveelheid hooi op verschillende plekken. Het gaat er om dat degene die achterna gezeten wordt zich even rustig terug kan trekken en uit het zicht van de najager kan eten, drinken en rusten.
Afleiding met (voedsel)verrijking is ook een goed hulpmiddel!
En bedenk, het gaat weer voorbij en dan liggen je liefjes weer zij aan zij te dommelen, de couch potatoes! En dat is genieten, ook voor jou!
Bron: RabbitingOn, Spring 20
Eigen praktijk