Het wordt weer mooier weer! Hoewel wij zelf nu zoveel mogelijk thuis (en binnen) moeten blijven vanwege het Covid-19 virus, kriebelt het bij veel konijnenbaasjes. Zij hebben een buitenmogelijkheid voor de konijnen en willen hen lekker buiten zetten. Kan dat al?

Als het dan ineens mooi weer is na een lange winter en vooral wekenlang regenachtig weer, lokt de zon ons allemaal! Wij mogen nu niet naar buiten, uitgezonderd ‘even’ een frisse neus halen, werk (bij niet thuiswerken), een noodzakelijk boodschapje of de zorg voor anderen, maar onze konijnen wel!

Waar moet je op letten zodat jij en je konijnen kunnen genieten?

Temperatuur

Allereerst de temperatuur natuurlijk; het is wel mooi weer, maar de temperatuur is nog erg laag! Als je konijnen normaliter binnen verblijven, scheelt de temperatuur binnen-buiten toch al gauw een graad of 10! De grond, waar je konijnen op lopen en liggen is nog erg koud! Laat je konijnen zeker niet te lang buiten genieten, probeer het bij genieten te houden en niet bij een longontsteking!
Laat ze zeker niet ineens ’s nachts buiten; je binnenkonijnen hebben geen goede wintervacht en zijn veelal zelfs hun binnen-wintervacht aan het verruilen voor een fijn voorjaarsvachtje.

Veiligheid

Is de ruimte waar je je konijnen laat lopen veilig? Kunnen zij niet ontsnappen, ten prooi vallen aan (wilde) dieren of in geval van een balkon, naar beneden vallen? Dat wil je echt niet, dus check eerst de ruimte op veiligheid.

Gras eten

Laat je je konijnen op gras los? Wees daar voorzichtig mee! Door de eerste voorjaarsstralen bevat het gras meer eiwitten dan later in het jaar, dit kan problemen geven. Als je konijnen niet gewend zijn gras te eten, laat ze dan eerst wennen aan een kleine hoeveelheid, wacht een dag af of de keutels zoals gebruikelijk blijven en je konijn zich gedraagt als altijd. Eigenlijk zou je ze een paar dagen moeten laten wennen voor je ze hun gang laat gang en ze je complete grasveld afgrazen.

Giftige planten!

Wees er zeker van dat je geen voor je konijnen giftige planten hebt staan waar ze aan kunnen. (En je konijnen kunnen je verbazen waar ze allemaal ‘aan kunnen’!) Check even de lijst met giftige planten hier.

Dubbel genieten!

Heb je je camera bij de hand? Als je konijnen zich vermaken is er niets leuker dan foto’s en filmpjes van ze te maken! Kun jij weer van genieten als je je weer in je isolatieverblijf terug trekt!

Afbeelding van Eduardo Taboada via Pixabay