Update! Nieuw is het 3-in-1 vaccin Nobivac Myxo RHD Plus: een injectie met bescherming tegen alledrie de ziektes! Kijk hier voor meer informatie met een flow-chart of dit geschikt is voor jouw konijnen.

Bescherm je konijnen tegen Myxomatose, RHD1 & RHD2!

Myxomatose, RHD1 en RHD2 zijn ernstige, besmettelijke konijnenziektes. Vaak is behandeling niet mogelijk en wanneer je konijn besmet raakt zal het niet overleven. Daarom is het heel belangrijk je konijnen te vaccineren, want gelukkig zijn er wel vaccins!

Virussen, overdraagbaar door o.a. muggen

De ziektes zijn virussen die door direct contact met een besmet konijn, of door bloedzuigende stekende insecten; Myxomatose door muggen en vlooien en beide RHD’s door muggen. RHD1 en RHD2 kunnen bovendien vele maanden in de omgeving overleven en door indirect contact (groenvoer, hooi, stro, of besmette kleding) worden overgedragen.

Inenten in het voorjaar

Het voorjaar is de ideale periode om je konijnen te laten vaccineren! Dan worden de muggen weer actief. De nieuwe vaccins hebben een geldigheidsduur van een jaar. Mocht je nu in een risicogebied wonen, dan kan het verstandig zijn om na 6 maanden de vaccinaties voor RHD1 en RHD2 te herhalen.

Moet je alleen buitenkonijnen vaccineren? Of ook binnenkonijnen?

Niet alleen buitenkonijnen lopen gevaar! Ook binnenkonijnen kunnen besmet raken! Via muggen en door indirect contact. Neem dus ook voor je binnenkonijnen geen risico en laat ze inenten!

Zijn er risico’s aan het vaccineren?

Helaas zit er altijd een risico aan inenten. Echter, als je konijn gezond is zal deze er niet veel last van hebben. Bespreek voor vaccineren de gezondheid van je konijn met je dierenarts en laat je dierenarts eerst een gezondheidscontrole doen.
Het kan zijn dat je konijn daags na de vaccinatie wat minder actief is en wat minder snel op het eten afkomt. Dat is niet erg. Wanneer je konijn niet in de loop van de dag opknapt, neem dan contact met je dierenarts op.
Ook komt het voor dat een konijn overlijdt na vaccineren; veelal heeft het dan al een zeer verminderde weerstand of is het wellicht al besmet. Gelukkig gebeurt het bijna niet en laat dit je ook vooral niet tegenhouden. Vaccineren is echt heel belangrijk!

Konijnkundige dierenarts

Hier kun je een konijnkundige dierenarts vinden in jouw omgeving.