Hoe verzorg je een konijn eigenlijk? Waar moet je allemaal op letten? Wat heeft een konijn allemaal nodig?
Wat doe je elke dag?
Voeren met vers hooi, goede brokken en lekker groenvoer. Ook ververs je het water dagelijks.
Zijn je konijnen zindelijk? Houd het toilet fris en verschoon dit elke dag of om de dag. Kijk direct of de keutels er mooi uit zien; aan de keutels kun je veel van de gezondheid van je konijnen aflezen. (Als je konijnen nog niet zindelijk zijn, kun je hier lezen hoe je ze kunt trainen!)
Bestudeer je konijnen dagelijks; door veel naar ze te kijken en aandacht aan ze te besteden leer je je konijnen goed kennen. Hierdoor ben je ook in staat al vroeg eventuele ziekte symptomen op te pikken. Uiteraard hoort lekker aaien en, indien het konijn het wil, knuffelen ook bij aandacht geven!
Wat doe je elke week?
Afhankelijk van hoe het konijnenverblijf ingedeeld is, kun je dit wekelijks bijhouden, schoonmaken, opruimen.
Controleer of de nagels niet te lang zijn, dat er geen plakpoep aan het kontje zit. Als het warm weer is moet je dit minimaal 1x daags controleren als er blauwgroene bromvliegen in de buurt van je konijnen kunnen komen. Zijn de neus, ogen en oren schoon? Ziet de vacht er gezond uit? Als je konijn in de rui is kun je eventueel helpen de losse haren te verwijderen; aai met vochtige handen of met een microvezeldoekje. Je kunt ook met een goede borstel borstelen.
Heb je een langharig konijn of een angorakonijn, maak dan eens een afspraak met een goede konijnentrimmer en laat je adviseren hoe je de vacht van je konijn het beste verzorgt.
Wat doe je maandelijks?
Richt het verblijf eens anders in, vervang kaal geknaagde schuilhuisjes, kartonnen dozen etc. Misschien kun je nieuwe speeltjes maken of kopen.
Wat doe je jaarlijks?
Laat je konijnen vaccineren! VHS1 en 2 (RHD1 en 2) zijn dodelijke ziektes waartegen je je konijnen gelukkig preventief kunt laten inenten, en ook Myxomatose is een ernstige, vaak nog dodelijke ziekte. Eenmaal per jaar ga je naar de dierenarts om je konijnen te laten controleren en tegen deze ziektes te vaccineren. Ook als je liefjes in huis wonen!
Wat doe je eenmalig?
Een ram (mannetjes konijn) laat je castreren zodat hij met een voedster (vrouwtjes konijn) kan samenwonen. Dit om nestjes te voorkomen én om te voorkomen dat je ram continue op je voedster wil rijden. Eventueel kun je tevens je voedster laten castreren; hiermee kun je een te hormonaal gedreven dame wat intomen. Veel voedsters krijgen baarmoederkanker en dat kun je met castratie voorkomen.
Wat doe je zo veel mogelijk?
Zorgen dat je konijnen het naar hun zin hebben! Houd ze bezig! Geef ze een aai, train ze, laat ze lekker rennen, springen, graven, knagen en konijn zijn. En vooral: geniet van ze!